Controle bestedingen 2013

Bestuurslid Eric Elbers   Bestuurslid Nyima Kunga

Begin augustus 2013 zijn Nyima Kunga én Eric Elbers vanuit Nederland naar Kham afgereisd om ter plekke de de huidige stand van zaken in te zien en de door het Gesar Fund gemaakte donaties te controleren. Het is van groot belang dat het Gesar Fund op deze wijze een gezicht aan zichzelf geeft, anders krijgen de hulpontvangers toch het idee dat het Gesar Fund een (zoveelste) NGO (Niet-Gouvernementele Organisatie) is, waar het geld anoniem uitstroomt. Doordat Nyima en Eric deze zomer daar ter plekke zijn vrijwaart het Gesar Fund zich van anonimiteit en voelen de nomanden zich eerder gecommiteerd aan bijvoorbeeld het Family to Family project.


Update 06-08-2013


Om het geheugen weer even op te frissen hieronder een overzicht van wat het Gesar Fund het afgelopen jaar heeft weten te realiseren in Kham en Golok.
 
Family to Family project In het afgelopen jaar is het Family to Family project zeer succesvol gebleken: er is een goedlopende kruidenierswinkel gekomen (Gesar General Store), een bakkerij en kleinschalige kledingproductie. Inmiddels wordt in de zomer een Gesar Gemeenschapcentrum gebouwd (zie update van juli 2013).
 
Onderwijs Onderwijs is een van de rechten van het kind en het Gesar Fund vindt het belangrijk om daar een actieve bijdrage aan te leveren. Sinds 2009 is Gesar Fund in samenwerking met Konchok Foundation betrokken bij het onderwijs. Vorig jaar hebben we wederom 10.000 gedoneerd: voor een verantwoording zie: onderwijs update 26-04-2013.
 
Gezondheidszorg: De nomaden leven vaak te geïsoleerd om naar een ziekenhuis te komen. Ze zijn veelal onwetend over oorzaak en gevolg van infectieziekten en ook kunnen zij de kosten van testen niet betalen. Daarom is door het Gesar Fund een ambulance met ondermeer Röntgenapparatuur voor TBC tests aangekocht. De ambulance rijdt met doktoren van het Algemene ziekenhuis naar verafgelegen kloosters, gehuchten en  tentenkampen van nomaden om mensen te testen op TBC en hepatitis B en voor het geven van voorlichting over preventie.


Update 14-08-2013


De eerste foto's zijn binnen vanuit Kham, Tibet! Eric Elbers en Nyima Kunga zijn een dag met het medische team (met de Gesar Ambulance) meegereisd naar een afgelegen gebied waar nomaden werden getest op hepatitis én indien nodig werden behandeld.

Op de foto's is onder meer te zien: de ad hoc behandeling van een jong patientje, verscheidene hepatitis tests en de ambulance met mobiele lab centrifuge en röntgen apparaat.

Klik op één van onderstaande foto's om naar onze fotopagina te gaan. Wordt vervolgd!

Gesar Fund Fotopagina     Gesar Fund Fotopagina     Gesar Fund Fotopagina     Gesar Fund Fotopagina


Update 21-08-2013


Er zijn weer nieuwe foto's binnengekomen, en deze keer hele bijzondere!

 

Stichting Tibet-fonds 'Dolma' heeft in het voorjaar het Gesar Fund het aanbod gedaan om een enorme partij kinderschoenen van hoge kwaliteit, die overbleven na de uitverkoop van een gerenomeerde schoenenzaak, te laten versturen naar Tibet.

 

Dat is gebeurd, en het toeval wilde dat de schoenen in Dönda zijn gearriveerd net nu bestuursleden Nyima Kunga en Eric Elbers daar aanwezig zijn.

 

Nyima Kunga (gisteravond aan de telefoon): "It indeed was a incredible coincident having the shoes arriving at Dönda just as we were there to talk with the Gesar General Store staff. Eric and I decided to spread the word that the shoes would be divided the same afternoon and so it happened. We from Gesar, the board and the local Gesar volunteers, normally try to make our aid more than accidental, but this one time only opportunity to give away good quality shoes, and also some clothing by the way, was too good to pass. I had great fun helping out all some children putting on the shoes. We proved it again: Gesar does make a difference!"

 

Zie wederom de Gesar Foto pagina voor de verdeling van de schoenen.

 

Gesar Fund Fotopagina     Gesar Fund Fotopagina     Gesar Fund Fotopagina     Gesar Fund Fotopagina


Update 30-08-2013: Gesar Community Centre, de eerste schop gaat in de grond!

Vorig jaar berichtten we van de plannen voor de bouw van een gemeenschapcentrum, en eerder dit jaar berichtten we dat de bouw reeds was begonnen.

 

Dat was niet onwaar maar wel wat optimistisch gesteld :)

 

De Chinese aannemer was aan het begin van de zomer reeds begonnen met het aanleggen van de fundamenten en dat is nu gereed. De fundamenten dienen zeer zorgvuldig te worden aangelegd daar er anders grote kans is op verzakkingen in de zomers (in de winters is de grond bevroren).

 

De bewoners/nomaden van Dönda die betrokken zijn bij het Family to Family Project besloten van de aanwezigheid van bestuursleden Nyima Kunga en Eric Elbers gebruik te maken om een "Eerste Spade In de Grond" viering te houden. Eric Elbers kreeg daarbij de eer om tussen de nieuwe fundamenten een gat te graven en daarin het bijbehorende ceremoniële doek te werpen. En dat was geen dag te vroeg want de bouwvakkers stonden al klaar om te beginnen met hun werkzaamheden!

 

Zie de foto's en videoos op Gesar Fund's Photostream of Facebook!

 

2013 - Gesar Community Centre -      Video!     2013 - Gesar Community Centre -      2013 - Gesar Community Centre -


Update 05-09-2013, laatste update: Brief van Eric Elbers.

Nyima Kunga en Eric Elbers hebben hun bezoek aan Kham, Tibet afgerond. Eric heeft op Xining Airport een impressievan de reis geschreven en deze wordt als laatste update van deze serie updates weergegeven.

 

We hopen dat ook deze "Controle Bestedingen" u uitnodigt tot een bijdrage aan het goede werk dat we proberen te bewerkstelligen in Dönda, Yushu en de regio Kham in oostelijk Tibet. Elke donatie, van klein tot groot, wordt zeer op prijs gesteld!     Donate!

 

An van Bolhuis, Eric Elbers, Nyima Kunga, Maarten Regtien, Han de Wit.


Onvergetelijk was mijn reis naar Tibet!
 
Uitgenodigd en aangemoedigd door mijn collega bestuurslid Ganja Nyima besloot ik dit jaar Tibet te bezoeken om het land, waarover ik al zo veel had gehoord, en in het bijzonder onze projecten met eigen ogen te gaan bekijken.

 

Het was een lange reis. Via vluchten naar Shanghai, Xining en Yushu bereikten we tenslotte na een fraaie autorit Chingdu, een stadje op grote hoogte in Tibet. De gevolgen van de aardbeving, die de streek drie jaar geleden teisterde, zijn nog goed zichtbaar. Hier en daar zie je nog half ingestorte huisjes en overal zijn nieuwe, kleine woningen uit de grond gestampt. Letterlijk.

 

Met man en macht wordt er gewerkt om de regio weer op te bouwen. Dag en nacht gaat het door. Doorgaande wegen zijn hier en daar al geasfalteerd, nieuwe overheidsgebouwen, scholen en ziekenhuizen staan meestal te glimmen tussen de puinhopen, die langzaam moeten gaan verdwijnen. Vrachtauto’s rijden af en aan dagelijks zie je de voortgang die de oneindige hoeveelheid bouwvakkers boeken.

 

De mensen zijn bijzonder vriendelijk. Ik word overal aangekeken en regelmatig op de foto gezet. Mobieltjes zijn er trouwens net zo talrijk als bij ons. Families zijn heel belangrijk. Verschillende generaties wonen bij elkaar. Gezinsleden, die in een andere stad werken, vinden onderdak bij bekenden of familieleden. De huizen staan vol met banken, die voor (onverwachts) bezoek als bed kunnen dienen. De huizen hebben, hoe klein ook, zonder uitzondering een kamer gereserveerd die dient als schrijn. Foto’s van lama’s, tanghka’s en relikwieën vormen een kleurrijk geheel. Het valt me op hoeveel tijd de mensen besteden aan de beoefening van hun geloof. Bidden, mediteren, chanten, offeren: het maakt allemaal deel uit van de dagelijkse rituelen.

 

Enkele jaren geleden hebben we besloten een grote personenbus aan te schaffen, die dienst doet als ambulance. De bus is zo verbouwd, dat er röntgen foto’s in kunnen worden gemaakt. Nuttig voor het opsporen van longaandoeningen en – direct na de aardbeving - om foto’s te maken van gebroken ledematen.

 

Wij bezochten de bus, die bezig was aan de voorlaatste dag van een dertig dagen (!) durende trip door het hooggebergte. Dit bezoek niet aangekondigd bij het medische team.. De bus ziet er goed onderhouden maar fors gebruikt uit. Het team bestaat uit zowel Chinese als Tibetaanse artsen, verpleegkundigen, chauffeurs en andere helpenden die dagelijks een dorp bezoeken, waar de lokale bevolking zich kan laten testen op veel voorkomende aandoeningen als hepatitis en TBC. De samenwerking met de Chinese ziekenhuizen is nog steeds prima en zonder mankeren worden artsen, medicijnen en andere zaken te beschikking gesteld.

 

De gemiddelde productie bedraagt wel tweehonderd onderzoeken per dag. Mensen, die (nog) niet zijn geïnfecteerd kunnen een vaccinatie krijgen, andere patiënten worden zo mogelijk dezelfde dag geholpen met een behandeling door het team in samenwerking met lokale artsen. Het raakt me.
Dertig dagen op pad met het hele team en iedere dag in een andere plaats slapen. Het team vertelt enthousiast over de mogelijkheden, die ze hebben om mensen daadwerkelijk te helpen en voor te lichten. Want aan kennis over gezondheid ontbreekt het (zeker naar onze maatstaven) volledig. Mensen weten niet waarvan ze ziek kunnen worden, kennis over hygiëne en gezonde voeding is er niet. Seksueel overdraagbare aandoeningen nemen een vlucht volgens de leden van het medische team. Ze worden gezien als een vrouwenaangelegenheid: er wordt gesproken over vrouwenziektes.

 

We nemen ons voor in samenwerking met lokale dokters naast de behandelingen nog meer aandacht te gaan besteden aan gezondheidsvoorlichting. Met een ziekenhuisje zijn tijdens ons verblijf afspraken gemaakt om mensen, die niet officieel geregistreerd zijn, ook te kunnen vaccineren en te behandelen. Ik moet even denken aan de donateurs, die met hun eigen ogen zouden moeten zien hoe welbesteed de donaties zijn en wat er met een bescheiden budget allemaal kan worden gerealiseerd. Ben ook wel een beetje trots als we onderweg horen hoe bekend de Gesar Ambulance is. Mensen in de dorpjes weten precies te vertellen waar deze zich op welk moment bevindt.

 

Economische zelfstandigheid is altijd belangrijk, ook in Tibet. In de laatste jaren hebben we het accent van armoedebestrijding uitgebreid met initiatieven om mensen zelf geld te laten verdienen. Tijdens de aardbeving hebben we bakkersbenodigdheden aangeschaft om mensen eten te kunnen geven. Die materialen zijn nu verhuisd naar een dorpje, waar veel nomaden wonen en waar een klooster is gevestigd. Een alleenstaande moeder is opgeleid in Xining en bakt daar nu dagelijks een grote hoeveelheid brood. Wat geweldig om te zien hoe ze de bakkerij onder moeilijke omstandigheden schoon en rendabel kan houden! Ze kan leven van de inkomsten, verzorgt haar zieke moeder en kan haar kinderen naar school laten gaan.

 

Helaas was door het plotselinge overlijden van een kind ‘onze’ Gesar General Store in Dönda gesloten. Deze Gesar supermarkt biedt gezonde producten tegen een faire prijs en is eveneens selfsupporting.

 

Het Gesar Fund heeft in de regio inmiddels een goede en bekende naam. Dat komt niet in de laatste plaats door de inzet van lokale vrijwilligers, die hun zware leven combineren met de zorg voor anderen. Onder leiding van een team van een manager, een arts en een lama wordt dagelijks bekeken welke activiteiten nodig zijn en wie daarbij kan helpen.

 

In september wordt een plan gemaakt voor het komende jaar. Wetende, dat er zich iedere dag nieuwe ontwikkelingen voordoen die vragen om onmiddellijke actie, is het goed om de lange termijn visie te behouden.

 

Bijdragen aan het welzijn van de mensen daar, of het nu gaat om onderwijs, gezondheidszorg of armoedebestrijding heeft zin. Ik heb het nu zelf gezien.

 

Tibet, ik zal je niet vergeten!

Eric Elbers

 

 

 

Gesar Fund Projecten

Controle bestedingen

 

Hieronder vindt de links naar de Controle Bestedingen van afgelopen jaren. Elke reeks bestaat uit een zestal berichten rechtstreeks ontvangen uit Kham.

 

   *     Controle bestedingen 2016

   *     Controle bestedingen 2015

   *     Controle bestedingen 2014

   *     Controle bestedingen 2013

   *     Controle bestedingen 2012

   *     Controle bestedingen 2011