Het Gesar Fund investeert in opleidingen.

Nomaden opleiden tot kleermaker

03-11-2016

Het Gesar Fund inversteert in opleidingen! We beginnen concreet met het betalen van een drie maanden durende opleiding van drie van ‘onze’ nomaden in een kleding fabriek in Yushu. De aanleiding hiervoor is dat de verkoop van lokale souvernirs aan toeristen niet genoeg oplevert.

Uit het Gesar Fund Jaaroverzicht 2015:

Omdat Dönda een verplichte stop is voor de toeristen bussen, is er voor gekozen de nomaden toeristische souvenirs te laten maken: kleine pakjes yakboter, miniatuur stoven, miniatuur nomadententjes, tangka’s, kettinkjes et cetera. Door deze producten te verkopen wordt er direct een link gemaakt tussen het produceren en het geld verdienen. In 2015 is er een flinke partij Yakhaar aangekocht. Deze is over verscheidene nomadenfamilies verdeeld, om er souvenirs van te laten maken.

Ook in 2015 gaf bestuurslid Nyima Kunga een enthousiast interview waarin hij vertelde over de verkoop van souvenirs aan toeristen door ‘onze’ nomadengroep:

Jaren geleden had één van de oude vrouwen al gesuggereerd om souvenirs voor de toeristen te maken, die met de bus een verplichte stop maken in Dönda. Toen ik in Dönda aankwam stelde één van de dochters van deze vrouw voor om een Community Centre kamer te gebruiken voor de productie van de souvenirs. Ze maken nu armbandjes van Yak haar. En ze verkopen nu Yak wol.

En ook afgelopen winter zijn er souvenirs gemaakt in huiselijke kring, maar omdat de snelweg niet door Dönda wordt aangelegd maar in een ruime bocht er omheen, wordt er te weinig verkocht. De spullen aan de snelweg verkopen is niet doenlijk vanwege de kou en de wind.

De lokale Gesar vrijwilligers hebben zodoende aan het bestuur gevraagd om een oud project nieuw leven in te blazen. De oude beheerder van de Gesar General Store werkte achter de naaimachine om nieuwe kleren te maken. Na zijn vertrek twee jaar geleden is er voor deze taak nooit een geschikte vervanger gevonden.

Het bestuur heeft nu besloten om dit project weer op te starten en te intensiveren. Komende winter worden drie nomaden in de stad Yushu in een kledingfabriek opgeleid tot kleermaker. Met de eigenaar van de fabriek wordt afgesproken dat er wordt gefocust op degelijke winterkleding. Het Gesar Fund zal niet alleen de opleiding betalen, tevens krijgen de nomaden verblijfkosten in Yushu en na afronding van de opleiding een salaris, zodat zij in het Gesar Community Centre kleding gaan maken voor de nomadengroep en de verkoop op de markt van Yushu. Voor dit project investeert het Gesar Fund €5000.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.