Onderwijs

Onderwijs voor kinderen is voor de inwoners van Kham (waaronder Surmang) en Golok geen gewone zaak. Het Gesar Fund sponsort in nauwe samenwerking met Khenpo Tsering, de abt van het Surmang klooster, en de Amerikaanse Könchok Foundation een onderwijsproject voor een wisselend aantal kinderen (100 tot 200). Zij krijgen gedurende tien maanden per jaar onderwijs (zeven dagen per week).

Khenpo Tsering
De Khenpo is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het project en het beheer van de donaties. De Khenpo rapporteert jaarlijks aan de Könchok Foundation en de Könchok Foundation rapporteert weer aan het Gesar Fund.

De school neemt alle leerlingen aan: jongens en meisjes uit het dorp, nomadenkinderen en jongens die monnik willen worden. Ze krijgen voornamelijk les van monniken. Ze leren lezen en schrijven in het Tibetaans, rekenen, en de boeddhistische leer. Khenpo Tsering geeft zelf ook les en als er een engels sprekende docent of monnik door de buurt reist worden ook engelse lessen voor de kinderen georganiseerd.

Er is veel belangstelling voor de Surmangschool omdat de dichtstbijzijnde openbare school te ver uit de buurt is.

Könchok Foundation
Afhankelijk van de financiële rapporten die we van de Könchok Foundation ontvangen doneert het Gesar Fund voor het opvolgende jaar. Vanaf 2010 is dat 10.000 euro per jaar geweest. Het geld wordt onder meer aan het onderhouden van de school besteedt en – belangrijker – aan het verzorgen van de twee dagelijkse maaltijden voor de kinderen die 10 maanden per jaar naar school gaan. Ook wordt de shedra ondersteund door het Gesar Fund. De maaltijden kosten het meest: een dollar per leerling per dag.

De Könchok Foundation meldt in 2013: Khenpo Tsering (de coördinerende en lesgevend abt) is een zeer bescheiden man. In de afgelopen jaren gaf hij nooit één yuan uit voor eigen onkosten. Ondanks dat we hem hebben verteld dat het voor de Könchok Foundation geen probleem is als hij zijn eigen onkosten betaald met geld van de donaties. Dat heeft hij toen een half jaar gedaan maar afgelopen jaar doet hij dat ook al niet meer en bekostigt hij zijn eigen onkosten zelf.